Oké, je hebt indruk gemaakt op je potentiële werkgever met een fantastische sollicitatiebrief en dito cv. Nu willen ze met je spreken.
Over een ding hoef je je geen zorgen te maken: je bent geschikt voor de baan. Nu is het aan jou om het af te maken en die baan binnen te slepen.
Sommige mensen zijn een kei in het verkopen van zichzelf aan leidinggevenden. Anderen niet zo. Hoe dan ook: je hebt waarschijnlijk al veel tijd in deze sollicitatie gestopt, dus dan kun je ook wel deze laatste stappen zetten om je sollicitatiegesprek te rocken.
Deze 13 interviewtrucs zijn lastig om onder de knie te krijgen, maar brengen het gesprek wel naar een hoger niveau:
Zorg vooraf voor de juiste mindset
Zorg voor de nodige adrenaline.
Dit is best lastig voor sommige mensen, vooral als je veel aan je hoofd hebt. Haal een paar keer diep adem. Een goede truc om kalm te blijven is het visualiseren van je succes en accepteren dat je kans loopt op een afwijzing, maar dat dat niet onoverkomelijk is.
Ben je nerveus? Dan is het belangrijk om niet te denken dat je gesprekspartner er is om gemeen en veroordelend te doen. Deze leidinggevende is niet je tegenstander - hij of zij hoopt overdonderd te worden door jou.
"Je bent gevraagd omdat iemand binnen het bedrijf je wil leren kennen", zegt Steve Errey van The Daily Muse. "Deze manager wil meer horen over de ervaringen die je hebt opgedaan. En geloof mij: niemand nodigt je uit om erachter te komen hoe hard jij kunt bibberen."
Bereid wat goede vragen voor
Sollicitatiegesprekken zijn eng. Aan het eind van het gesprek ben je misschien leeg qua energie en wil je niet opscheppen met een lijst aan vragen.
Maar een aantal goede vragen stellen laat zien dat je kennis hebt van het bedrijf en geïnteresseerd bent in de baan.
Veel mensen klappen dicht als je on the spot een goede vraag moeten bedenken. Schrijf er daarom vooraf een aantal op. Oefen ze een beetje als jij je daar beter bij voelt.
Breek het ijs met een goede opmerking of vraag
Eerste indrukken zijn belangrijk, dus je wilt meteen positief overkomen. Toch hangt bij een sollicitatiegesprek in het begin een intimiderende sfeer, het kan dus fijn zijn om een gesprek te kunnen starten met iets wat je vooraf al hebt bedacht.
Rachel Gillett schreef eerder al voor Business Insider dat het goed is om de ander te laten voelen dat hij jouw onverdeelde aandacht heeft. Een goed onderwerp om een gesprek te starten is de ander vragen naar het pand waar jullie zijn, een blogpost die hij/zij heeft geschreven en of de ander een goed weekend heeft gehad.
Wees open over je zwaktes
Wanneer iemand vraagt naar je grootste zwakte kan het lastig zijn om met een goed antwoord te komen. Wat je ook zegt, zeg niet dat je te hard werkt. Respect voor degene die dat als eerste bedacht, maar vandaag de dag is het nogal een cliché.
In dit artikel lees je precies hoe je deze lastige vraag het beste kan beantwoorden.
Zorg voor goede lichaamstaal
Zelfvertrouwen uitstralen is niet voor iedereen even makkelijk. Toch is het een belangrijk onderdeel van jezelf verkopen bij een sollicitatie.
Hangen, met je vingers tikken op tafel of iemand niet aan durven kijken zorgt ervoor dat je ongemakkelijk overkomt. Of erger: bedrieglijk.
We weten dat het lastig is, maar mocht je deze gewoontes hebben: probeer ze te onderdrukken.
Doe je huiswerk als het op geld aankomt
Geld is een ongemakkelijk onderwerp, zeker als het ter sprake komt in een sollicitatiegesprek. Doe je huiswerk zodat je dit gevoel rond je salaris uit de weg kunt gaan.
Weet wat je waard bent. Ken de markt. Worden er cijfers genoemd, zorg er dan voor dat je potentiële leidinggevende als eerste een cijfer noemt. Blijf flexibel en eerlijk tijdens de discussie.
Doe rustig aan
Neem je tijd en doe het goed als het over sollicitatiegesprekken gaat.
Deze strategie is vooral handig als je wat verlegen bent. Op deze manier kun je laten zien dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om een pauze te laten vallen en betrokken genoeg om even rustig na te denken over een antwoord. Ga je als een trein door je sollicitatie, dan kun je onsamenhangend en nerveus overkomen.
Blijf bij wat belangrijk is
Wanneer je angstig bent of spreekt met een onervaren interviewer, dan kun je al snel afdwalen tijdens het gesprek. Voor je het weet hebt je het alleen maar over je successen, terwijl je het ook graag wilt hebben over van wat voor waarde jij voor het bedrijf kan zijn.
Zorg er dus voor dat je altijd blijft focussen op wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Ga een beetje met het gesprek om als een essay. Alles wat je bespreekt zou één thesis moeten ondersteunen: waarom jij perfect bent voor deze baan.
Blijf eerlijk over je motivatie
Vragen over je motivatie zijn zo simpel dat je eigenlijk heel gevaarlijk zijn. Je wilt dat je reactie opvalt, maar je wilt niet flauw of nep overkomen.
Denk hier dus niet te lang over na. De ideale reactie is écht, maar opgewekt. Oefen dit desnoods een keer.
Doe alsof je er morgen mag beginnen
Wil je het écht goed doen? Doe dan alsof je de baan al hebt.
Matt Kaness, CEO van een kledingretailer, vertelde eerder over een kandidaat die indruk op hem maakte tijdens het interview.
De deelnemer kwam met een kort document met daarin gedetailleerde suggesties over hoe het bedrijf zijn app kon innoveren. Kaness was onder de indruk van de toewijding, het enthousiasme en het onderzoek dat in het document was gaan zitten.
Het is een stapje extra zetten, maar hierdoor kun je wel indruk maken.
Weet wat je wilt
Een nieuwe baan draait niet alleen maar om jezelf verkopen. Het gesprek gaat net zo goed over wat jij van hen wil weten.
Het kan lastig zijn om er op deze manier over na te denken, zeker wanneer je aan het begin van je carrière staat of dringend op zoek bent naar een baan. Maar het is een belangrijke truc om aan je arsenaal toe te voegen. Je kunt fantastisch voor de dag komen tijdens het gesprek, maar als het niet de goede baan voor jou is dan ben je waarschijnlijk snel genoeg op zoek naar een nieuwe job.
Kom dus met vragen tijdens het gesprek en probeer erachter te komen of jij je thuis zou voelen binnen het bedrijf. Volg je gevoel.
Vraag naar de volgende stappen
Vragen naar mogelijke vervolgstappen laat zien dat je pragmatisch bent en serieus over de baan.
Daarbij, zoals Natalie Walters ook al aan Business Insider vertelde, als je manager enthousiast reageert, is dat mogelijk een teken dat het gesprek heel goed ging.
Stuur de perfecte e-mail om te bedanken
Laten we ervan uitgaan dat het gesprek top ging. Vaak ben je dan zo opgelucht dat je één cruciale stap vergeet.
Je wil niet vlak voor de finish struikelen. Dit gebeurt wel wanneer je een goede klik hebt met de leidinggevende en vervolgens vergeet hem/haar te bedanken voor het gesprek in een e-mailtje. Een simpel berichtje laat zien dat je om de baan geeft - soms is het zelfs een kwestie van wel of geen baan krijgen.
Stuur iets wat lijkt op dit bericht uiterlijk 24 uur na het gesprek.